Ajankohtaista

Käpylehmien MM-kisat kesäkuussa Merikarvialla

Käpylehmien cowwalk MM-tasolla

Käpylehmien MM-kisat kesäkuussa Merikarvialla

In English / På svenska

Tulevan kesän yksi kiinnostavimmista tapahtumista on Käpylehmien MM-kisat Merikarvialla, jossa punnitaan niin taidot kuin tyylikin. Kesäkuun 8. päivänä Koivuniemen Herran farmilla pidettävät kisat ovat toiset laatuaan MM-tasolla. Koivuniemen Herran farmi järjestää MM-kisat osana ”Tehdään hyvää – pidetään hauskaa” -tempausta. Ilmaistapahtuman yhteydessä järjestetään käpylehmien huutokauppa, jolla kerätään varoja UNICEF-toimintaan. 

Käpylehmä s. itsetehty perinnelelu, joka muistuttaa lehmää. Se on valmistettu luonnon raaka-aineista: kävyistä ja tikuista. Käpylehmiä on askarreltu leikkeihin ainakin 1800- ja 1900-luvuilla. 

Käpylehmät ovat ympäristöystävällistä leikkiä 

Käpylehmien MM-kisat järjestetään lauantaina 8.6.2024 Koivuniemen Herran farmilla. Sarjat ovat: kouluikäiset, perhesarja sekä yhdistysten ja yrityksien kutsukisa.  

– Kisan tarkoitus on tutustuttaa lapset suomalaiseen leikkiperinteeseen ja ympäristöystävälliseen leikkiin. Samalla kisa antaa koko perheelle mukavaa yhteistä tekemistä. Leikkimielisiin kisoihin voi valmistautua jo ennalta harjoittelemalla. Käpylehmät ovat osa suomalaista perinnettä ja lasten kulttuuria. Kisassa ei tavoitella vakavamielistä kilpailua, vaan yhteistä luovuuden ja keksimisen iloa, kertoo pitkän linjan landeiluttaja Sirkka-Liisa ”Sirkkis” Koivuniemi.

Tuomaristo koostuu taidetta ja aihetta tuntevasta raadista. He edustavat taiteen- ja lastenkulttuurin verkostoja ja maidontuottajia. Tuomariston puheenjohtajana toimii kuvanveistäjä Veijo Setälä. Tuomaristossa ovat lisäksi myös kirjailija Aino Havukainen ja kuvittaja Sami Toivonen, jotka ovat suunnitelleet tapahtumalle oman Tatu ja Patu -tunnuksen. 

– Tuomaristo arvioi käpylehmien tasapainoisuutta, innovatiivisuutta, esittelyä ja hahmon kehittelyä. 

Edellisen kerran maailmanmestaruudesta kilpailtiin vuonna 2011. Kisaajat arvotaan ilmoittautuneiden joukosta. Ilmoittautuminen aukeaa huhtikuussa.  

Maailman ensimmäinen käpylehmä huutokauppa 

MM-kisojen yhteydessä pidetään maailman ensimmäinen käpylehmien huutokauppa, joiden tuotto lahjoitetaan Unicefille. Huutokaupattavien käpylehmien takana on nimekkäitä vaikuttajia ja tähtiä. Ensimmäisen käpylehmän on valmistanut Robin Packalen. Muut tekijät julkistetaan keväällä. 

Satakunnassa sijaitseva Merikarvia on reilun 3000 asukkaan vireä kunta ja se oli maakunnan yrittäjäaktiivisin kunta vuonna 2023. Merikarvia sijaitsee nimensä mukaisesti meren rannalla Ouran saariston kupeessa ja on vilkas kalastajien ja matkailijoiden lomakohde. 

KÄPYLEHMIEN MM-KILPAILU LYHYESTI  

sarjat:  kouluikäiset, perhesarja sekä yhdistysten ja yrityksien kutsukisa  

säännöt: Valmistus paikan päällä luonnonmateriaaleista, jotka annetaan kilpailijoille kilpailun aluksi. 

Käpylehmät nimetään ja esitellään ns. kehässä ”cow walkilla”. Esittelyn voi tehdä joku muukin kuin itse tekijä. Tekoaika lehmänkellosta lehmänkelloon. 

paikka: Koivuniemen Herran farmi, Merikarvia 

arviointi: tasapainoisuus, innovatiivisuus, esittely, hahmon kehittely 

tuomariston puheenjohtaja: kuvanveistäjä-kuvataiteilija Veijo Setälä 

Kirpputori on avoinna koko tapahtuman ajan. Kirpputoreista ja huutokaupasta saatavat rahat lahjoitetaan UNICEF-keräykseen. 

ilmoittautumislomakkeeseen tästä (ilmaistapahtuma)