Historia

Historien om farm Koivuniemen Herra

De traditionella husdjuren och de något mer ovanliga djurvännerna på farm Koivuniemen Herra har glatt besökare i alla åldrar ända sedan år 1991. Sedan starten har företagets grundare Sirkkis och Markku Koivuniemi erbjudit besökare ett brett utbud av aktiviteter, från utfodring av boskap till vardagliga sysslor på gården och finsk bondekultur.

Det fjärde decenniet på Koivuniemen Herra har fört med sig mycket nytt. Genom generationsväxlingen år 2020 övergick huvudansvaret till Sirkkaliisas och Markkus barn, Frans och Miina Koivuniemi. Förutom ägarbytet förändrades även farms fysiska läge: Koivuniemis småbruk förblev i det gamla parets privata bruk, och farm Koivuniemen Herra flyttade till det gamla storgodset Harju.

Storgodset Harju blev dansbanan Merikievari

Harju gårds historia är färgstark och mångskiftande. Historien fick sin början i mitten av 1800-talet, när en glasfabrik etablerades på en skogklädd ås. Glasblåsning förekom endast under knappt ett par decennier, varefter ett ölbryggeri var verksamt på Harjus ägor under tio år. Harju blev en bondgård år 1886 när ägorna köptes av länsmannen Magnus Wilhelm Selander. Selander var kronolänsman under rysk överhöghet. Han drev lantbruket och bodde på gården med sin familj fram till år 1917.

I början av år 1918 såldes Harju gård till Sastmola kommun och blev ett barnhem. Den av Selander uppförda huvudbyggnaden brann ner år 1921, så barnhemmet blev kortlivat. Harju gård ansågs dock fortfarande vara en lämplig plats för tillhandahållande av sociala tjänster: år 1924 byggdes Sastmola äldreboende och år 1926 ett mentalsjukhus på Harjus ägor. Båda inrättningarna var verksamma fram till början av 1980-talet, varefter byggnaderna och gården under en kort period
stod tomma. En ny säsong började för Harju år 1982 när den finske dansbaneprofilen Jouko Elevaara köpte lokalerna och grundade nöjes- och danscentret Merikievari. När dansverksamheten minskade såldes lokalerna vidare och användes till exempel som akutboende för invandrare år 2015.

Farm blir ett året runt-centrum för farmturism och evenemang

Farm Koivuniemen Herra öppnades efter covid-19-tiden. Företagets produkter omfattar landsbygdstemaparken MuuMaa, ett
gårdshotell, evenemang och marknader samt mötes- och wellness-tjänster. Tjänsterna produceras tillsammans med flera olika samarbetspartner och underleverantörer.

Farm Koivuniemen Herra är ett resmål som skapar upplevelser och där man gör något tillsammans. Här hittar du äkta och okonstlad landsbygdsstämning. Den avslappnade atmosfären och ett gårdstun fyllt med berättelser gör även ett kost besök eller en kort semester till verklig rekreation.